První krajské referndum - Platit musí viníci

25. 09. 2013 6:33:42
Dne 24. 9. 2013 byla oficiálně zahájena příprava na první krajské referendum v České republice s názvem: Platit musí viníci. Na tiskové konferenci byl představen celkový plán aktivit, vedoucí k vyhlášení prvního krajského referenda a to v souladu s platnou legislativou. Tato otevřená občanská aktivita navazuje již úspěšně realizovanou petiční aktivitu Důslednost a odpovědnost, kterou v dubnu letošního roku podpořilo více jak 1.400 občanů.

Tématu eurodotací se již více jak rok dostává velkému zájmu a to ze všech stran. Významným impulze pro tuto skutečnost je jednak špatné faktické využívání těchto astronomických a neopakovatelných evropských dotačních prostředků, ale rovněž velmi časté chyby při implementaci těchto programů. Významná část těchto chyb má povahu trestní. V prvních případech již došlo k vynesení pravomocných rozsudků nad úředníky a politiky, v dalších orgány činné v trestním řízení podaly obžaloby a obvinění a čekají na projednání.

Mezi neznámější a největší problémové evropské dotační programy v České republice již řadu měsíců patří Regionální operačním programu Severozápad. Tento program se po více jak roce opět rozjíždí, zatímco všichni ředitelé Úřadu ROP SZ jsou obviněni nebo již si odpykávají trest ve vězení. Podmínkou pro obnovu tohoto více jak 20 mld. balíku dotací bylo nutné zaplatit mnohamiliardové pokuty. To se na základě prázdninového rozhodnutí Vlády ČR a krajských zastupitelstev Ústeckého a Karlovarského kraje rozhodlo o úhradě těchto ohromných škod daňovými poplatníky ČR (každý občan ČR, včetně dětí, zaplatí více jak 1 tis. Kč a daňový poplatník z těchto dvou krajů více jak 2.300,- Kč).

Výše uvedené škody nejsou zdaleka konečnými, jelikož další škody plynoucí z mimořádných milionových úroků související s pozastavením programu, desetimilionovými neuznatelnými projektovými náklady, stomilionovými pokutami v konkrétních projektech nejsou započítány do výše uvedených škod. S ohledem na tuto skutečnost již v letošním roce třikrát proběhlo na jednání Zastupitelstva Ústeckého kraje hlasování o povinnosti prověřit tyto škody, najít jejich viníky a tyto škody od nich vymáhat. Všechny tyto návrhy ovšem byly na jednání zamítnuty, dokonce i k požadavkům uvedených v úspěšné jarní petiční akci Odpovědnost a důslednost, podpořené více jak 1.400 občany Ústeckého kraje, se krajští zastupitelé postavili zády.

V současné době není znám příklad konkrétního vymáhání euroškod v Ústeckém kraji, přestože mnohamiliardové škody vznikly desítkám obcí, firem nebo samotným krajům. Na základě výše uvedených skutečností přistoupili občané tohoto kraje k otevřené spolupráci všech, kteří požadují nalezení odpovědných osob a firem za tyto škody s cílem je od nich vymáhat.

„Využití statutu krajského referenda nemá u nás precedens, jelikož se jedná opravdu o krajní, ovšem zákonný, nátlak občanů, když veřejná správa selhává. S ohledem na likvidační škody a totální nezájem hledat viníky a od nich škody vymáhat, je ovšem v zájmu nás všech přistoupit k tomuto kroku a takové referendum, které pro politiky je závazné, uskutečnit. V referendu vidíme jedinečnou příležitost, jak zmobilizovat občany zdevastovaného kraje a ukázat, že lidé mohou reálně prosadit svou vůli“, sdělil Leo Steiner zmocněnec a iniciátor krajského referenda.

„Jedná se náročný nástroj, jak občané mohou prosadit svoji vůli, ale nám na Praze 7 se to v letošním roce podařilo. Výsledek našeho místního referenda zavázal naše zvolené zastupitele, aby nepořizovali novou miliardovou radnici, ale hledali řešení do 500 milionů. Naši občané se přesvědčili, že mohou sami projevit důrazně svoji vůli nejenom jednou za čtyři roky ve volbách, ale i tímto způsobem, na jehož konci je více jak půl miliardová úspora peněz z rozpočtu Prahy7“, sdělil Jan Čižinský, iniciátor a hlavní organizátor místního referenda v Praze 7 za nepředraženou radnici.

„Připravované první krajské referendum je nadějný způsob, jak mohou sami občané donutit svoji krajskou politickou reprezentaci konat podle zákona, pokud ta se staví liknavě k řešení vysokých škod vzniklých špatným čerpáním evropských dotací. Jednoduše řečeno, občané v referendu mohou nařídit krajským politikům, aby určili viníky škod a vymáhali po nich náhradu škody. Tato povinnost je samozřejmě ukotvena již v zákoně o krajích, avšak je velmi obtížně vymahatelná v případě politické nevůle.“, doplnil Martin Kameník z nevládní protikorupční organizace Oživení, o. s.

„Podstatné pro tuto aktivitu je skutečnost, že je zcela otevřena všem bez rozdílu, tzn. každý se může jakkoliv zapojit, ať se jedná o občana, neziskovou organizaci, firmu nebo politické hnutí či stranu. Možností, jak se zapojit je nespočet, od sběru podpisů, po vytvoření petičních míst, finančního daru na transparentní účet, deklarování podpory, pomoci s propagací či jinou organizací “, dodal Leo Steiner.

Zde je ke stažení podpisová listina k referendu Plati musí viníci

Kontakt:

Leo Steiner (zmocněnec přípravného výboru krajského referenda Platit musí viníci)

Marxe 798/7, 434 01 Most

Mobil: 774 125 700

E-mail: leomost@volny.cz

www.leosteiner.cz/referendum

Jan Čižinský (zmocněnec přípravného výboru místního referenda Praha7 – předražená radnice)

Mobil: 774 828 345

E-mail: jancizinsky@seznam.cz

www.referendumpraha7.cz

Martin Kameník

Oživení, o.s., Muchova 13, 160 00 Praha 6

Mobil: 776 230 779

E-mail: martin.kamenik@oziveni.cz

www.bezkorupce.cz

Autor: Leo Steiner | středa 25.9.2013 6:33 | karma článku: 13.63 | přečteno: 667x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 27.54 | Přečteno: 512 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 523 | Diskuse
Počet článků 41 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 838
Jsem obyčejný občan, kterému není lhostejný, kde a jak žije. Jelikož nejsem spokojený se současným stavem společnosti, tak se snažím být aktivní - dát lidem Víru, Naději, Lásku a Radost. Velkou oporou mi je rodina a spousty přátel, kteří smýšlejí podobně. Můj přístup k životu je, že se máme tak, jak si zasloužíme. Mé současné heslo je "Občané Nejsou ovce!"

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...