Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chceš zničit mafii, buď v mafii aneb tunelem eurodotací VI.

V minulém díle jsem sliboval, že další díl bude věnován náhle změně v postoji vedení Ústeckého kraje. Jelikož papír a klávesnice snese všechno, tak jsem se rozhodl napsat další díl až na krajských webových stránkách bude zveřejněn oficiální plný záznam z posledního jeho jednání (ze dne 3.9.2014). Máte nyní možnost se sami přesvědčit, že včera neznamená zítra.

Od vypuknutí aféry o rozkradených eurodotací v ROP Severozápad bylo podstatné najít viníky, ty postavit před soud a současně vymáhat od viníků škody, které svým jednání způsobili. Současné vedení Ústeckého kraje pod vedením komunisty Bubeníčka, který je žhavým kandidátem na předsedu KSĆM, se vždy bránilo viníky hledat a škody vymáhat ( více zde: www.krajskereferendum.cz ).

Důvod je logický a prostý, odpovědnost za rozkradené dotace má i současné vedení kraje (exhejtmanka Vaňhová nyní náměstkyně Bubeníčka, dříve radní a nyní radní kraje Fišera, ale rovněž komunisté, kteří v době největších zlodějin v hojném počtu seděli v Řídícím orgánu  ROP Severozápad - dokonce ho po vypuknutí aféry vedli a rovněž soudruhům nepřidá na cti, že v té době vedli kontrolní výbor). Museli by totiž prstem ukázat sami na sebe nebo na své kamarády a od nich požadovat odpovědnost a tyto škody od sebe samých vymáhat.

Pravdou je, že  povinnost vymáhat škody je dána  zákonem (Zákon o krajích v § 17, odst. 6), avšak v České republice je tradicí zákon nerespektovat, natož na Divokém Severozápadě. Proto vznikla petice Odpovědnost a důslednost, kterou podepsalo více jak 1400 občanů, ti následně neúspěšně požadovali odpovědnost od odpovědných. Stejně dopadla během roku čtyři hlasování o zařazení tohoto bodu na program jednání zastupitelstva, které navrhovali zastupitelé Hnutí PRO! Kraj. Před rokem vznikla občanská iniciativa prvního krajského referenda Platit musí viníci, kterou do dnešního dne podpořilo více jak 11 tisíc občanů kraje. Ani tato aktivita s vedením kraje ovšem nehnula.

Na dovolenou jsem se v září coby občan opět vypravil na jednání Zastupitelstva Ústeckého kraje. O tom, že vystoupím, rozhodl v úvodu hejtman Bubeníček, který přítomné informoval, že kraj obdržel oficiální sdělení o zahájení soudního řízení ve věci rozkradených eurodotací v ROP SZ. Na konci hejtman prohlásil, že na rozdíl od ministerstev se Ústecký kraj o náhradu škody nepřihlásí a pokud ano,  možná až někdy později v občansko-právním sporu (viz. záznam z jednání v čase 10:17).

Jelikož hejtman Bubeníček na základě předchozí informace porušil veřejný slib, tak jsem vystoupil na tomto zastupitelstvu a sdělil mu, že si z nás dělá srandu. On totiž veřejně slíbil, že škody budou krajem vymáhány, pokud policie najde viníka a objasní se tyto škody. Obě podmínky byly splněny a vedení kraje svůj tvrdý postoj nehodlalo změnit. (viz. záznam z jednání v čase 1:02:00).

Po mém vystoupení s e strhla menší slovní přestřelka, kde tři bývalí policisté (panové Klika, Csonka, Schwarz) „věcně“ mé výtce oponovali, pouze senátorka Dernerová a pan Řehák avizovali zájem, aby kraj škody v trestním řízení vymáhal. Odpověď pana hejtmana byla, že právníci kraje takový postup nedoporučují.

A světe div se, na prvním jednání Krajského soudu v Ústí nad Labem ve věci rozkradených miliardových eurodotací ROP Severozápad se 6 dní po tomto zastupitelstvu Ústecký kraj přihlásil k vymáhání škody. Programovou, plošnou korekci ve výši 600 miliónů Kč, kterou zaplatil Ústecký kraj, vymáhá rovným dílem od 8 obžalovaných. Pravdou je, že ambice je to velká, jelikož se chce vymáhat stamilionové škody za systémové selhání celého programu ROP Severozápad a naopak snáze vymahatelné desetimilionové škody za konkrétní pochybení v konkrétních projektech konkrétními lidmi a firmami se jaksi vymáhat zatím nechce.

Minulý týden jsem psal otevřený e-mail hejtmanovi Bubeničkovi, kde jsem jednak poděkoval za změnu postoje ve věci vymáhání škod od viníků, ale rovněž jsem se zeptal, proč si vybrali zrovna těžko vymahatelné škody za systémové selhání.

Jak je vidět, co bylo včera, není dnes, natož zítra a svět je v krásně pestrobarevném pohybu. S odvahou do pestrobarevného dne.  

Autor: Leo Steiner | středa 17.9.2014 8:45 | karma článku: 11,19 | přečteno: 402x
  • Další články autora

Leo Steiner

Vzkříšení kmotromafie na Divokém Severozápadě?

Je to přesně jeden rok a jeden den, co začal před krajským soudem v Ústí nad Labem proces v kauze ROP Severozápad (zde). Obžalovaní a jejich advokáti u soudu kopírují chování jejich kolegy a exhejtmana Davida Ratha (pokračování)

10.9.2015 v 22:44 | Karma: 7,43 | Přečteno: 295x | Diskuse| Ostatní

Leo Steiner

Potřebujeme dotace a pobídky? Ne, více sebevědomí a odvahy!

Některá dnešní media se věnují nezájmu živnostníků o evropské dotace. Potřebujeme vůbec dotace? Máme dobře nastavenou dotační politiku nebo politiku investičních pobídek? Jelikož se v tomto oboru pohybuji již řadu let, tak mne současnost velmi trápí. Níže přikládám jeden rozhovor z dnešních novin a jednu reportáž, která se věnuje včerejšímu setkání na toto téma.

25.9.2014 v 8:25 | Karma: 10,00 | Přečteno: 314x | Diskuse| Ostatní

Leo Steiner

Chceš zničit mafii, buď v mafii aneb tunelem eurodotací V.

Určitě máte rovněž dny, které jsou úplně jinak, než jste den předtím zamýšleli. Já jsem si vzal na včerejší den dovolenou a vyrazil na krajský soud do Ústí nad Labem. Před soudem totiž po 809 dnech od mého veřejného prohlášení o kmotromafii v krajských eurodotací stála některá chapadla tohoto bratrstva porcování miliardových euromědvědů.

10.9.2014 v 7:07 | Karma: 14,89 | Přečteno: 390x | Diskuse| Ostatní

Leo Steiner

Chceš zničit mafii, buď v mafii aneb tunelem eurodotací IV.

Přikládám po 690 dnech další díl mého blogového seriálu. Když jsem u těch čísel, tak v úvodu zmíním ještě tato: 809; 803; 8; 12; 2,5 a 300. Dnes ráno u krajského soudu v Ústí nad Labem začíná v jednací místnosti číslo 6 velký soudní proces s osmi obžalovanými ( Ing. Pavel Kouda, Ing. Bc. Petr Kušnierz, Doc. Ing. Petr Vráblík, Ph.D. Mgr. Pavel Karel Markvart, Ing. Irena Kotlanová, Ing. Klára Odvárková, Mgr. Jan Martinovský, Ing. arch. Omar Koleilat) ve věci rozkradených eurodotací na Divokém Severozápadě.

9.9.2014 v 7:07 | Karma: 16,23 | Přečteno: 640x | Diskuse| Ostatní

Leo Steiner

Bitvy Davida s Goliášem.

Nedávno jsem četl výsledek jednoho průzkumu, který mi udělal radost. Čím více jsme inteligentní, tím více pochybujeme. Přiznám se Vám, že jsou situace, kdy výrazně pochybuji o své inteligenci. Tak a jsme opět na začátku. Jak z toho ven?

2.9.2014 v 21:11 | Karma: 10,16 | Přečteno: 376x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Jsem obyčejný občan, kterému není lhostejný, kde a jak žije. Jelikož nejsem spokojený se současným stavem společnosti, tak se snažím být aktivní - dát lidem Víru, Naději, Lásku a Radost. Velkou oporou mi je rodina a spousty přátel, kteří smýšlejí podobně.

Můj přístup k životu je, že se máme tak, jak si zasloužíme. Mé současné heslo je "Občané Nejsou ovce!"

Seznam rubrik