Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

První krajské referndum - Platit musí viníci

Dne 24. 9. 2013 byla oficiálně zahájena příprava na první krajské referendum v České republice s názvem: Platit musí viníci. Na tiskové konferenci byl představen celkový plán aktivit, vedoucí k vyhlášení prvního krajského referenda a to v souladu s platnou legislativou. Tato otevřená občanská aktivita navazuje již úspěšně realizovanou petiční aktivitu Důslednost a odpovědnost, kterou v dubnu letošního roku podpořilo více jak 1.400 občanů.             

Tématu eurodotací se již více jak rok dostává velkému zájmu a to ze všech stran. Významným impulze pro tuto skutečnost je jednak špatné faktické využívání těchto astronomických a neopakovatelných evropských dotačních prostředků, ale rovněž velmi časté chyby při implementaci těchto programů. Významná část těchto chyb má povahu trestní. V prvních případech již došlo k vynesení pravomocných rozsudků nad úředníky a politiky, v dalších orgány činné v trestním řízení podaly obžaloby a obvinění a čekají na projednání.

 

Mezi neznámější a největší problémové evropské dotační programy v České republice již řadu měsíců patří Regionální operačním programu Severozápad. Tento program se po více jak roce opět rozjíždí, zatímco všichni ředitelé Úřadu ROP SZ jsou obviněni nebo již si odpykávají trest ve vězení. Podmínkou pro obnovu tohoto více jak 20 mld. balíku dotací bylo nutné zaplatit mnohamiliardové pokuty. To se na základě prázdninového rozhodnutí Vlády ČR a krajských zastupitelstev Ústeckého a Karlovarského kraje rozhodlo o úhradě těchto ohromných škod daňovými poplatníky ČR (každý občan ČR, včetně dětí, zaplatí více jak 1 tis. Kč a daňový poplatník z těchto dvou krajů více jak 2.300,- Kč).

Výše uvedené škody nejsou zdaleka konečnými, jelikož další škody plynoucí z mimořádných milionových úroků související s  pozastavením programu, desetimilionovými neuznatelnými projektovými náklady, stomilionovými pokutami v konkrétních projektech nejsou započítány do výše uvedených škod. S ohledem na tuto skutečnost již v letošním roce třikrát proběhlo na jednání Zastupitelstva Ústeckého kraje hlasování o povinnosti prověřit tyto škody, najít jejich viníky a tyto škody od nich vymáhat. Všechny tyto návrhy ovšem byly na jednání zamítnuty, dokonce i k požadavkům uvedených v úspěšné jarní petiční akci Odpovědnost a důslednost, podpořené více jak 1.400 občany Ústeckého kraje, se krajští zastupitelé postavili zády.    

 

V současné době není znám příklad konkrétního vymáhání euroškod v Ústeckém kraji, přestože mnohamiliardové škody vznikly desítkám obcí, firem nebo samotným krajům. Na základě výše uvedených skutečností přistoupili občané tohoto kraje k otevřené spolupráci všech, kteří požadují nalezení odpovědných osob a firem za tyto škody s cílem je od nich vymáhat.

 

„Využití statutu krajského referenda nemá u nás precedens, jelikož se jedná opravdu o krajní, ovšem zákonný, nátlak občanů, když veřejná správa selhává. S ohledem na likvidační škody a totální nezájem hledat viníky a od nich škody vymáhat, je ovšem v zájmu nás všech přistoupit k tomuto kroku a takové referendum, které pro politiky je závazné, uskutečnit. V referendu vidíme jedinečnou příležitost, jak zmobilizovat občany zdevastovaného kraje a ukázat, že lidé mohou reálně prosadit svou vůli“, sdělil Leo Steiner zmocněnec a iniciátor krajského referenda.

 

„Jedná se náročný nástroj, jak občané mohou prosadit svoji vůli, ale nám na Praze 7 se to v letošním roce podařilo. Výsledek našeho místního referenda zavázal naše zvolené zastupitele, aby nepořizovali novou miliardovou radnici, ale hledali řešení do 500 milionů. Naši občané se přesvědčili, že mohou sami projevit důrazně svoji vůli nejenom jednou za čtyři roky ve volbách, ale i tímto způsobem, na jehož konci je více jak půl miliardová úspora peněz z rozpočtu Prahy7“, sdělil Jan Čižinský, iniciátor a hlavní organizátor místního referenda v Praze 7 za nepředraženou radnici.

 

„Připravované první krajské referendum je nadějný způsob, jak mohou sami občané donutit svoji krajskou politickou reprezentaci konat podle zákona, pokud ta se staví liknavě k řešení vysokých škod vzniklých špatným čerpáním evropských dotací. Jednoduše řečeno, občané v referendu mohou nařídit krajským politikům, aby určili viníky škod a vymáhali po nich náhradu škody. Tato povinnost je samozřejmě ukotvena již v zákoně o krajích, avšak je velmi obtížně vymahatelná v případě politické nevůle.“, doplnil Martin Kameník z nevládní protikorupční organizace Oživení, o. s.

 

„Podstatné pro tuto aktivitu je skutečnost, že je zcela otevřena všem bez rozdílu, tzn. každý se může jakkoliv zapojit, ať se jedná o občana, neziskovou organizaci, firmu nebo politické hnutí či stranu. Možností, jak se zapojit je nespočet, od sběru podpisů, po vytvoření petičních míst, finančního daru na transparentní účet, deklarování podpory, pomoci s propagací či jinou organizací “, dodal Leo Steiner.

 

Zde je ke stažení podpisová listina k referendu Plati musí viníci

  

 

Kontakt:

Leo Steiner (zmocněnec přípravného výboru krajského referenda Platit musí viníci)

Marxe 798/7, 434 01 Most

Mobil: 774 125 700

E-mail: leomost@volny.cz

www.leosteiner.cz/referendum

 

Jan Čižinský  (zmocněnec přípravného výboru místního referenda Praha7 – předražená radnice)

Mobil: 774 828 345

E-mail: jancizinsky@seznam.cz

www.referendumpraha7.cz

 

Martin Kameník

Oživení, o.s., Muchova 13, 160 00 Praha 6

Mobil: 776 230 779

E-mail: martin.kamenik@oziveni.cz

www.bezkorupce.cz

 

 

Autor: Leo Steiner | středa 25.9.2013 6:33 | karma článku: 13,63 | přečteno: 667x
  • Další články autora

Leo Steiner

Vzkříšení kmotromafie na Divokém Severozápadě?

Je to přesně jeden rok a jeden den, co začal před krajským soudem v Ústí nad Labem proces v kauze ROP Severozápad (zde). Obžalovaní a jejich advokáti u soudu kopírují chování jejich kolegy a exhejtmana Davida Ratha (pokračování)

10.9.2015 v 22:44 | Karma: 7,43 | Přečteno: 295x | Diskuse| Ostatní

Leo Steiner

Potřebujeme dotace a pobídky? Ne, více sebevědomí a odvahy!

Některá dnešní media se věnují nezájmu živnostníků o evropské dotace. Potřebujeme vůbec dotace? Máme dobře nastavenou dotační politiku nebo politiku investičních pobídek? Jelikož se v tomto oboru pohybuji již řadu let, tak mne současnost velmi trápí. Níže přikládám jeden rozhovor z dnešních novin a jednu reportáž, která se věnuje včerejšímu setkání na toto téma.

25.9.2014 v 8:25 | Karma: 10,00 | Přečteno: 314x | Diskuse| Ostatní

Leo Steiner

Chceš zničit mafii, buď v mafii aneb tunelem eurodotací VI.

V minulém díle jsem sliboval, že další díl bude věnován náhle změně v postoji vedení Ústeckého kraje. Jelikož papír a klávesnice snese všechno, tak jsem se rozhodl napsat další díl až na krajských webových stránkách bude zveřejněn oficiální plný záznam z posledního jeho jednání (ze dne 3.9.2014). Máte nyní možnost se sami přesvědčit, že včera neznamená zítra.

17.9.2014 v 8:45 | Karma: 11,19 | Přečteno: 402x | Diskuse| Ostatní

Leo Steiner

Chceš zničit mafii, buď v mafii aneb tunelem eurodotací V.

Určitě máte rovněž dny, které jsou úplně jinak, než jste den předtím zamýšleli. Já jsem si vzal na včerejší den dovolenou a vyrazil na krajský soud do Ústí nad Labem. Před soudem totiž po 809 dnech od mého veřejného prohlášení o kmotromafii v krajských eurodotací stála některá chapadla tohoto bratrstva porcování miliardových euromědvědů.

10.9.2014 v 7:07 | Karma: 14,89 | Přečteno: 390x | Diskuse| Ostatní

Leo Steiner

Chceš zničit mafii, buď v mafii aneb tunelem eurodotací IV.

Přikládám po 690 dnech další díl mého blogového seriálu. Když jsem u těch čísel, tak v úvodu zmíním ještě tato: 809; 803; 8; 12; 2,5 a 300. Dnes ráno u krajského soudu v Ústí nad Labem začíná v jednací místnosti číslo 6 velký soudní proces s osmi obžalovanými ( Ing. Pavel Kouda, Ing. Bc. Petr Kušnierz, Doc. Ing. Petr Vráblík, Ph.D. Mgr. Pavel Karel Markvart, Ing. Irena Kotlanová, Ing. Klára Odvárková, Mgr. Jan Martinovský, Ing. arch. Omar Koleilat) ve věci rozkradených eurodotací na Divokém Severozápadě.

9.9.2014 v 7:07 | Karma: 16,23 | Přečteno: 640x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07,  aktualizováno  19:19

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 838x
Jsem obyčejný občan, kterému není lhostejný, kde a jak žije. Jelikož nejsem spokojený se současným stavem společnosti, tak se snažím být aktivní - dát lidem Víru, Naději, Lásku a Radost. Velkou oporou mi je rodina a spousty přátel, kteří smýšlejí podobně.

Můj přístup k životu je, že se máme tak, jak si zasloužíme. Mé současné heslo je "Občané Nejsou ovce!"

Seznam rubrik